Lenoi Bilişim Logo

Araç Takip Nedir ? Araç Takip Sistemi Nasıl Çalışır ?

2000’li yıllar ile birlikte teknolojinin dünya çapında şahlanışı, teknolojik ürünleri hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirdi. Önce telefonlarımız akıllandı, sonra televizyonlarımız daha sonra da evlerimiz. Ve şimdi araçlarımız…

Mal, canın yongasıdır !

Teknolojiyle birlikte gittikçe gelişen, iyileşen bir diğer şey de araçlarımız oldu. Benzin motorlu, dizel motorlu, hibrit, elektrikli… Yokuş kalkış destekli, geri görüş kameralı derken hatta otomatik pilotlu hale geldi. Kazandıkları birçok özelliğin yanı sıra maliyetleri de aynı oranda arttı. Onlarca markanın yüzlerce farklı modeli arasından özenle seçtiğimiz bu araçlarımız hayatımızın bir parçası, canımızın bir yongası haline geldiler.

Araçlarımızı kolay bulmadığımız gibi kolay kaybetmek de istemeyiz haliyle. İşte bu noktada devreye başka bir teknolojik yenilik olan araç takip sistemleri girdi.

Araç takip sistemi nedir ?

Her araç takip sistemi günümüzün popüler tabiriyle birer IoT (internet of things) cihazıdır. GPS uydularıyla haberleşerek aracımızın konumunu, hızını, yönünü belirleyen ve bu verileri mobil internet vasıtasıyla bizlere ulaştıran cihazlardır. Araçlarımızın içerisine yerleştirilen bu cihazlar, yakıt seviyesi, devir saati, toplam motor kilometresi vb. aracımızla ilgili birçok veriyi bize ulaştırabilirler.

Araç takip sistemi nasıl çalışır ?

Araç takip cihazı, çalışmak için gerekli elektrik gücünü aracımızın aküsünden alır. Cihazın montajı yapılıp çalışmaya başladığı andan itibaren mobil internet şebekesiyle ve GPS uydularıyla iletişime geçer akabinde aracımızla ilgili bilgileri veri merkezlerine iletmeye başlar. Bu bilgiler, veri merkezinde çözümlenir ve kayıt altına alınırlar. Müşteriler ise özel yazılımlarla bu verileri ister anlık ister geriye dönük olarak raporlayabilir, kullanabilirler. Bu yapı araç takip sisteminin en basit şekilde açıklanmış çalışma prensibidir.

Referanslarımız